tirsdag 2. september 2014

Tanker om overgangsvinduet

No more transfers, what do we got?
Deadlineday har kommet, vært og gått..
Med fasit i hånda, kan man konkludere med at Arsenal har gjennomført en god sommer eller ikke?

Inn:
Calum Chambers (Soton), €20m
Mathieu Debuchy (N'castle), €15m
David Ospina (Nice), €4m
Alexis Sanchez (Barca), €42,5m
Danny Welbeck (ManU), €20m
Totalt €101,5m

Ut:
Thomas Vermaelen (Barca), €10m
Johan Djourou (HSV), €2,8m
Ignasi Miquel (Norwich), €1,9m
Thomas Eisfeld (Fulham), €1m
Nicklas Bendtner (Wolfsburg), gratis
Lukasz Fabianski (Swansea), gratis
Bacary Sagna (ManC), gratis
Chu.young Park, gratis
Totalt €15,7m

(alle tall fra transfermarkt.com)

Ser vi bort fra noen av de som gikk gratis (Bendtner, Park og de andre som ikke er nevnt), er de som ble solgt egentlig bare erstattet, eller for å si det omvendt, de kjøpene som er gjort er stort sett bare for å dekke opp for spillere som har forsvunnet.
Debuchy ble hentet i stedet for Sagna, Ospina for Fabianski, Chambers (til en viss grad) for Vermaelen.
Kjøpet av Sanchez var mer en "marquee sigining", mens Welbeck vel bare ble kjøpt fordi Giroud er skadd, og Sanogo tydeligvis ikke klarer å erstatte ham.
Det vil si at det egentlig bare er Sanchez som er en ordentlig forsterkning i forhold til forrige sesong (selv om man kan diskutere hvem som er best av de som reiste og de som kom av de øvrige), noe som ikke har falt helt i smak hos alle Gooners.

Stallen vi hadde sesongen 2013/14 viste seg jo ikke å være god nok til å kjempe om seriegull, ei heller til å avansere spesielt langt i Mesterligaen. Når årets stall da ikke er nevneverdig forbedra, er det da grunn til å tro at vi vil kjempe mye lenger inn denne sesongen? Jeg er ikke helt sikker på det.

Midtbanen, mangler sjef
Det som folk spesielt har etterlyst er et solid anker på midten. Flamini er ikke hva han en gang var, og Arteta viser også tegn på at han er på hell. Spillere som Sami Khedira og William Carvalho ble flere ganger koblet til Arsenal i sommer, men ingen av disse skulle vise seg å bli presentert som nye kjøp denne gangen. Betyr det at Arsenal er bedre enn i fjor på midtbanen? Nei, det skulle jo ikke bety det, akkurat. Selv tror jeg en skikkelig ledertype i den rollen kunne ha forhindra noen av de ekstremt stygge tapene vi hadde i fjor, og når det ikke er gjort noe her, frykter jeg at vi kan ryke på smeller også i år. Krysser selvsagt fingra for at så ikke skjer, og at resten av laget har vokst på andre måter slik at vi slipper de samme stygge sifrene i år.. Vi har ikke lenger en Vieira, for å si det pent.

Forsvar, hva mangler?
Til tross for at stortalentet Calum Chambers ble henta fra Southampton, mener jeg totalt sett at forsvaret ser marginalt svakere ut enn i fjor. Vi har nå bare tre gode stoppere i stallen, Chambers, Koscielny og Mertesacker (Monreal kan til nød dekke opp), noe som jeg frykter vil vise seg å være lovlig tynt i en lang sesong. Til og med en av reservene som kunne ha spilt her, Miquel, ble solgt i går. Flere midtstoppere bytta klubb i sommer, og flere var kobla til Arsenal, så hvorfor det endte opp slik det gjorde har jeg ingen god forklaring på, men at vi burde henta en er det ingen tvil om. Manolas (Olympiakos=>Roma), Benatia (Roma=>Bayern) og Alderweireld (Atletico=>Soton) er bare noen eksempler på gode/greie stoppere som skifta klubb i sommer, og som Arsenal kunne henta med litt innsats.

Angrep, og "koko-lønn" til Falcao
Offensivt er Arsenal forsåvidt forsterka greit, ettersom Alexis Sanchez ble henta fra Barcelona. At han vil berike Premier League bare han kommer inn i den engelske stilen tviler jeg ikke på. Samtidig er Danny Welbeck en forbedring i forhold til det vi hadde bak Giroud tidligere, men mange skulle gjerne hatt en ny toppspiss inn dørene. Spillere som Costa (Atletico=>Chelsea) og Falcao (Monaco=>ManU) skifta klubb, mens Benzema (Real M), Higuain (Napoli) og Cavani/Lavezzi (PSG) var "aktuelle" (i følge mer eller mindre troverdige rykter). At en av disse ville vært en potensiell oppgradering er det liten tvil om, men pga. overgangspolitikken (spesielt lønn) i Arsenal var nok ingen av disse reelle alternativer. Det skal jo sies at dersom det stemmer med lønna til Falcao i ManU, ca. 2.700.000 kr i UKA, så er det klart at Arsenal ikke kan (les: ønsker) å bli med på denne karusellen. Allikevel tror jeg vi risikerer å bli akterutseilt dersom andre klubber klarer å holde slike superstjernelønninger mens vi ikke kan det.

Summa summarum
Oppsummert vil det si at Arsenal på mange måter har gjennomført et ganske godt vindu, spesielt om man ser i forhold til tidligere år, men at det allikevel er litt skuffende nå når det er slutt. Hovedgrunnen til det er nok signalene som ble sendt fra klubben, at i år skulle det virkelig satses etter en del magre år, og når det ikke materialiserer seg helt slik er det god grobunn for skuffelser. Og det understreker det som jeg har sagt ganske lenge, at Wenger er ganske dårlig til å kjøpe virkelig gode spillere. De han henter billig, og "under radaren" er ofte (men langt fra alltid) gode dealer som viser seg å være veldig bra på sikt, men når det gjelder å handle inn gode, etablerte navn som innebærer en klar forsterkning av første-elleveren er Wenger ganske mange hakk bak andre managere som Mourinho, Ferguson, Mancini og andre. Dessverre.

Det vil si at jeg frykter at vi heller ikke denne sesongen kommer til å kjempe hele veien inn om seriegull, og at vi kan ryke tidlig som før i Mesterligaen (kommer selvsagt mye an på trekning). Men for all del, jeg håper inderlig at jeg tar feil.

For evig og alltid, #COYG !!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar