lørdag 16. august 2014

Den spede begynnelsen

Heisann.

Så enkelt kan det altså gjøres, vips så har jeg beveget meg ut i bloggernes verden. Tiden vil vise hvorvidt det var en god avgjørelse.

Ettersom jeg er en ganske engasjert Arsenalsupporter, er det for det meste Londons storhet som kommer til å være hovedtemaet her, men det kan jo hende det dukker opp andre temaer også.

Disse linjene skrives kvelden etter serieåpninga i engelsk Premier League, hvor Louis van Gaal gjør sitt beste for å fortsette arbeidet David Moyes dessverre ikke fikk lov til å fullføre, men det ser altså ut til at nederlenderen er godt i stand til å holde ManUtd unna Mesterligaen også i framtida.

Arsenal har jo for en gangs skyld vært ganske så offensive på overgangsfronten i år. For det første virker det nå som om tiden som en selgende klubb er over, og at de økonomiske realitetene rundt om bidrar til at London N5 nå er stedet å komme til, framfor stedet å reise fra.
Riktignok forsvant en hel skokk (ikke bokstavlig) fra Ashburton Grove i vår, Bac Sagna fant at gresset visstnok er grønnere i Manchester (tiden vil vise om det vil være det lenge), reservekeeper Fabianski flytta fra England til Wales (gratulerer med seier i debuten!), "verdens beste spiss" måtte uforklarlig nok finne seg ny arbeidsgiver etter at kontrakten hans gikk ut, forhåpentligvis kan han få skikk på karrieren i Wolfsburg i tysk Bundesliga (på ryggen skal han visstnok ha #3..).
Talentene Thomas Eisfeld (Fulham), Chuks Aneke (Zulte Waregem) og Leander Siemann (Porto) har også forlatt klubben, i likhet med Johan Djourou (permanent til Hamburg) og superkjøpet fra 2011, Park Chu-young (noen som kan forklare hvorfor han ble henta i det hele tatt??) ikke fikk fornyet kontrakt.
I august ble det også klart at kaptein Thomas Vermaelen ble solgt til Barcelona for £15m.
Men allikevel er det grunn til optimisme, ettersom alle nøkkelposisjonene som ble utsatt for avganger, stort sett er blitt fylt opp av like gode (om ikke bedre) nye spillere.
Sagnas høyrebackplass er overtatt av landsmannen Mathieu Debuchy (som ble foretrukket på det franske landslaget i VM), mens David Ospina nok må sies å være en oppgradering ift. Fabianski. Ospina sto fantastisk for Colombia i VM.
Unggutten Calum Chambers er et kjempetalent, og engelsk (og derfor svindyr), og kan bekle høyreback-, midtstopper- og en (defensiv) sentral midtbanerolle.
Men rosinen i pølsa kom like før VM-finalen. Chilenske Alexis Sanchez (eller bare Alexis) ble bekreftet kjøpt fra Barcelona for £30m. At Alexis var en "marquee signing" hersker det ingen tvil om, så får vi med tiden se om han kan ta Premier League med storm.
Kjøpet av Chambers gjorde også at Carl Jenkinson ble (midlertidig?) overflødig, og karrieren hans har nok godt at en sesong på lån i West Ham.

Økonomisk sett har ikke Arsenal blåst hele bankkontoen heller. I tillegg til salgene av Eisfeld (£1m), Djourou (£2,5m), Vermaelen (£15m) solgte Arsenal diverse rettigheter til Fabregas (end of discussion) og Vela for tilsammen £17,6m, noe som gir totalt £36,1m inn.
Kjøpene av Alexis (£30m), Debuchy (£12m), Ospina (£3,2m) og Chambers (£11m) betyr £56,2m ut, dvs. at vi "bare" har brukt £20,1m.
I tillegg kommer jo lønn til de nye spillerne, men ettersom såpass mange spillere har forlatt klubben er det slik at lønnsutgiftene forrige og denne sesongen så godt som går opp i opp.
Ergo har stallen blitt bedre samtidig som klubben fremdeles har mye penger igjen å forsterke for seinere.

Fremdeles er det slik at vi burde ha inn en ny sentral midtbanespiller som kan bekle den defensive rollen, samt en erstatter for Vermaelen. Sami Khedira er jo nevnt (og strøket og nevnt igjen) som et midtbanealternativ. Wenger har forsåvidt dementert ryktene, men det siste ryktet nå er at Real Madrid vil la Khedira gå for £8m. Er det hold i disse ryktene (jeg har nå mine tvil) og Khedira kan fire litt på lønnskravene (vil visstnok ha £150k i uka, mens Arsenal kun er villig til å gi £130k) kan vi få inn nok en superstjerne i laget. Et annet alternativ er angola-fødte Willam Carvalho (22 år) fra Sporting. Khedira er nybakt verdensmester, og definitivt et større navn nå, men Carvalho er kanskje et bedre alternativ i det lange løp. Uansett kan det se ut som om ingen av dem kommer til Arsenal i år. Wenger har jo uttalt at Chambers er et alternativ som defensiv midtbane, så jeg ville ikke blitt overraska dersom det ikke kom inn en ny spiller her.
Større sjanser er det for at det kommer en ny stopper. Etter at Vermaelen dro har vi kun to voksne og rutinerte midtstoppere i Koscielny og BFG, i tillegg kan jo Chambers trå til som stopper (har jo vist i noen kamper at han fort kan være et reelt alternativ) og Monreal er kapabel til å være en back-up, men signalene fra Wenger kan tyde på at en stopper (evt. en som kan dekke flere posisjoner i tillegg) er aktuelt å hente.
De siste ryktene angår greske Kostas Manolas (23) fra Olympiakos. Ville være et litt mer typisk "Wenger-kjøp", og han er kanskje litt mindre glamorøs som overgangsmål enn andre (f.eks. Mats Hummels), men 13 landskamper, hvorav fire ganske gode i VM, for Hellas betyr at han kan ha potensiale til å være litt mer enn bare stallfyll og få spilletid bare på reservelaget.
Siste ord fra Wenger i dette overgangsvinduet er nok ikke sagt enda, men jeg ville bli nokså overrasket om det kom inn noe mer enn en spiller til. På den annen side sier jeg ikke nei takk til positive overraskelser.

Første kamp av betydning denne sesongen ga nok et trofé til samlinga. Riktignok er ikke Community Shield den mest prestisjetunge tittelen å slå i bordet med, men det betyr at Arsenal har to titler på under tre måneder. I løpet av den samme perioden har alle de andre lagene i Premier League samlet totalt null titler. Selvsagt er sammenligninga satt på spissen (og tilnærmet verdiløs), men en morsom kontrast til Wenger som "Specialist in failure" og 9 år uten et trofé.
At kampen i tillegg ga en grei 3-0 seier over regjerende ligamester Manchester City er ikke noe som trekker ned. Riktignok stilte City uten mange førstelagsspillere, men det gjorde da vitterlig Arsenal også (dog muligens noen færre mangler). Kampen viste også at nysigneringene fort kan vise seg å være virkelig gode forsterkninger.
At ligaåpninga endte med seier var ikke mindre enn forventa, selv om måten det skjedde på kanskje ikke var helt etter planen. Brede Hangeland, som scora sitt første Fulham-mål mot Arsenal, sendte gjestene fra litt lenger sør i London opp i føringa. Heldigvis var Koscielny (som tapte duellen mot Hangeland på 0-1) klar for revansje på overtid i første omgang og sørga for 1-1 til pause. At Rambo sikra tre poeng på overtid i andre omgang var det som skulle til for at Arsenal topper PL-tabellen etter dag 1.

Så får tiden vise om det er håp for at vi kan holde oss såpass høyt oppe utover i sesongen, eller om vi må forberede oss på nok en fjerdeplass.
Personlig tipper jeg på en andreplass. Chelsea blir nok for sterke i år, men jeg håper og trur at vi klarer å karre oss foran City. Så får Liverpool og Man Utd slåss om fjerdeplassen, og jeg tipper at scouserne klarer det.
Kommer jeg til å få rett? Only time will tell..

Det var det for denne gang, vil det bli mer fra meg? Med fare for å gjenta meg selv, only time will tell. Forhåpentligvis blir det "ja".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar